Ο μαθητής με το ελληνικό όνομα Ανδρέας, τον όποιο πρώτο κάλεσε στο αποστολικό αξίωμα ο Κύριος, ήταν γιός του Ίωνά και αδελφός του αποστόλου Πέτρου. Καταγόταν από την κωμόπολη Βηθσαϊδά, στα παράλια της Τιβεριάδος λίμνης. Μαζί με τον πατέρα και τον αδελφό του άσκουσε το επάγγελμα του ψαρά.
Οι Βίοι των Αγίων
(Ίω. 20, 24. 21, 2). Εβραίος από τη Γαλιλαία ο απόστολος Θωμάς αναφέρεται τρεις φορές στο Ευαγγέλιο του Ιωάννου. Από τις τρεις αυτές αναφορές συμπεραίνουμε ότι υπήρξε από τους πλέον αφοσιωμένους μαθητές του Χριστού και τον αδικούν αθέλητα όσοι του έχουν προσάψει το χαρακτηρισμό «άπιστος Θωμάς». Και να γιατί:
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των βιβλίων της Καινής Διαθήκης και το Συναξάριο του αγίου Ιακώβου, ό απόστολος αυτός ήταν γιος του Ζεβεδαίου και αδελφός του άλλου αποστόλου, του Ιωάννου του Θεολόγου. Αφού ό Κύριος μας κάλεσε τον Ανδρέα και τον Πέτρο στο αποστολικό αξίωμα (Ματθ. 4, 18-20), προσκάλεσε και τον Ιάκωβο μαζί με τον Ιωάννη (Ματθ. 4, 21-22).
Ο αρχικά 12ος από τους μαθητές του Χριστού, Ιούδας, αναφέρεται στα Ευαγγέλια ως Ισκαριώτης (από την πατρίδα του Ισκαριώτ ή Καριώτ), με τη διευκρίνιση: ο και παραδούς αυτόν (Ματθ. 10, 4), ος και παρέδωκεν αυτόν (Μαρκ. 3, 19), ος και εγένετο προδότης (Λουκ. 6 16), ο μέλλων αυτόν παραδιδόναι (Ιω. 12, 4).
Τον απόστολο τούτον ο μεν Ματθαίος αναφέρει με το όνομα Λεββαίος, o επικληθείς Θαδδαίος (10, 3), o Μάρκος με το όνομα Θαδδαίος (3, 18), o δε Λουκάς ως Iούδαν Ιακώβου (6, 16. Πράξ. 1, 13).
Γιος του Ζεβεδαίου και της Σαλώμης, αδελφός του αποστόλου Ιακώβου, ήταν ο νεότερος σε ηλικία μαθητής του Κυρίου, αφού προηγουμένως υπήρξε και μαθητής του Ιωάννου του Προδρόμου. Ψαράς κι αυτός στο επάγγελμα, ακολούθησε πρόθυμα την κλήση του Ιησού Χριστού.
Ο Ματθαίος ή Λευΐς, γιός του Άλφαίου (Μάρκ. 2, 14) ασκούσε το επάγγελμα του τελώνη στην Καπερναούμ. Ήταν δηλαδή αρμόδιος για την είσπραξη των φόρων. Ιδιαίτερα την εποχή του Χρίστου η φορολογία ήταν δυσβάσταχτη και οι τελώνες είχαν καταντήσει μια πληγή: ήταν άδικοι και άρπαγες τόσο για να ικανοποιούν τις ρωμαϊκές Αρχές όσο και για να θησαυρίζουν οι ίδιοι.
Προετοιμασμένος πνευματικά και ο Πέτρος, όπως ο αδελφός του Ανδρέας, για τον ερχομό του Μεσσία και Λυτρωτή, δέχθηκε χωρίς δισταγμό την πρόσκληση του Κυρίου να τον ακολουθήσει και αντί ψαράς να γίνει στο έξης «αλιεύς ανθρώπων». Ήταν μάλιστα τόσο μεγάλη η πίστη του και η ομολογία ότι ο Χριστός είναι ο Γιος του Θεού του ζώντος (Ματθ.
Πλην του Ιακώβου, γιου του Ζεβεδαίου, και δεύτερος απόστολος του Κυρίου έχει το όνομα τούτο, αλλά ήταν γιος του Αλφαίου (Ματθ. 10, 3. Μάρκ. 3, 18. Λουκ. 6, 15. Πράξ. 1, 13). Πλην του ονόματός του, στην Καινή Διαθήκη δεν αναφέρονται άλλες πληροφορίες για τον Ιάκωβο. Μια εξήγηση μπορεί να είναι ότι ήταν άνθρωπος ταπεινός και θα του άρεσε περισσότερο να ακούει παρά να ομιλεί.
Μετά την προδοσία και το τραγικό τέλος του μαθητή Ιούδα του Ισκαριώτη, που έγινε οδηγός εκείνων που συνέλαβαν τον Ιησού (Πράξ. 1, 16), σύμφωνα και με την προφητεία την αποστολή του να την πάρει άλλος (Ψαλμ.
Γεννημένος στην Κανά της Γαλιλαίας, κατοικούσε στη Βηθσαϊδά. Ήταν φίλος του Φιλίππου, μέσω του οποίου γνώρισε το Χριστό. Όταν μαζί με το φίλο του πλησίασε τον Κύριο, εκείνος είπε: Να ένας γνήσιος Ισραηλίτης, χωρίς δόλο μέσα του (Ίω. 1, 48). Επειδή ήταν από αυτούς που περίμεναν με λαχτάρα τον ερχομό του Μεσσία, δεν δυσκολεύτηκε να αναγνωρίσει αμέσως στο πρόσωπο του Χριστού τον Αναμενόμενο.
Και για τον άγιο τούτο απόστολο του Χρίστου οι πληροφορίες της Καινής Διαθήκης αρκούνται στην αναφορά μόνο του ονόματος του στους καταλόγους των μαθητών. Έτσι οι μεν Ματθαίος και Μάρκος τον μνημονεύουν ως Σίμωνα Κανανίτη (10, 4. 3, 18), ο δε Λουκάς ως Σίμωνα Ζηλωτή (6, 15. Πράξ. 1, 13).
Οι σημαντικότερες πληροφορίες για τα αφορώντα στο μαθητή και απόστολο του Χρίστου Φίλιππο περιέχονται στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο.
Ήταν ευγενής πλούσιος και φιλόσοφος από την Καρχηδόνα της Λιβύης, στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου. Στην Αντιόχεια, εξασκούσε άριστα τη μαγική τέχνη. Κάποτε όμως, ένας ειδωλολάτρης, ο Αγλαίδας ερωτεύθηκε μία παρθένο κόρη , την Ιούστα. Αλλά επειδή η χριστιανή κόρη δεν ανταποκρινόταν στις αμαρτωλές του προτάσεις , αυτός κατέφυγε στο μάγο Κυπριανό.
Ο Άγιος Κοσμάς υπήρξε φωτοφόρος απόστολος του Ευαγγελίου, στα μαύρα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς. Γεννήθηκε στο χωριό Ταξιάρχης της επαρχίας Αποκούρου που βρίσκεται κοντά στο χωριό Μέγα Δένδρο Ναυπακτίας (το 1714), από γονείς ευσεβείς, που τον ανέθρεψαν εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου. Είκοσι χρονών μετέβη στο Άγιον Όρος, για να σπουδάσει στο εκεί νεοσύστατο σχολείο του Βατοπεδίου.