Τί είναι ο θρησκευτικός γάμος;

Δευτέρα, Σεπτέμβριος 18, 2017 - 12:00

Ο γάμος στην ορθόδοξη εκκλησία δεν είναι μια απλή προσευχή. Ο γάμος είναι μια δημόσια επίσημη και εορταστική τελετή που γίνεται μέσα στην ορθόδοξη εκκλησία. Στην τελετή αυτή μυστικά και αόρατα παρίσταται ο ίδιος ο Χριστός. Είναι σημαντικό το γεγονός με τον γάμο ο Χριστός να έρθει κοντά μας, να ενώσει τα διαιρεμένα δηλαδή τον άντρα και την γυναίκα σε μία σάρκα.

Ο γάμος είναι μια κοινωνία αγάπης ψυχής και σώματος. Μετά τον τραγικό χωρισμό του ανθρώπινου ζευγαριού για πολλά χρόνια - αιώνες οι άντρες και γυναίκες αντιμάχονταν μεταξύ τους χωρίς κανείς να τους συμφιλιώσει. Αυτή τη συμφιλίωση μέσα από το γάμο και μέσω του Χριστού προσπαθεί να αποκτήσει ο άνθρωπος να τελειοποιηθεί μέσα από την διαφορετικότητα των δύο φύλων και να οδηγηθεί  στον Θεό.

Βασικά στοιχεία της τελετής του γάμου είναι τα δαχτυλίδια που συμβολίζει την ένωση ανδρός και γυναικός «εις σάρκα μία». Ο γάμος προσφέρει στον άνθρωπο τη θεϊκή χάρη να προσπερνά όλες τις δυσκολίες. Με τα στέφανα αμείβονται οι νυμφευόμενοι για τους μέχρι τη στιγμή εκείνη αγώνες τους και ενισχύονται να συνεχίσουν κι άλλους αγώνες.

Το κοινό ποτήριο συμβολίζει την αμοιβαιότητα των νεονύμφων στις χαρές και τις λύπες της ζωής τους.

Καλό θα ήταν πριν τον γάμο οι μελλόνυμφοι να επισκέπτονται τον ιερό ναό για να εξομολογηθούν.

Σχόλια

Καλησπέρα σας θα ήθελα να ρωτήσω στο ιερό μυστήριο του γάμου πιο το επιτρεπτό όριο των κουμπάρων;

Προσθήκη νέου σχολίου