ΚΗΡΥΓΜΑ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Πέμπτη, Αύγουστος 15, 2013 - 11:00

Η Δέσποινα του κόσμου.

Έτσι την αναφέρουν όλα τα βιβλία, όλοι οι ψαλμοί, όλοι οι κανόνες, αφού είναι η Τιμιωτέρα των Χερουβείμ, η Ενδοξοτέρα των Σεραφείμ. Στις ακολουθίες ονομάζεται Υπεραγία, Άχραντος, Υπερευλογημένη, Θεοτόκος και Αειπάρθενος Μαρία. Αποτελεί το ύψιστο ιδανικό ζωής και σωτηρίας. Είναι η νέα Εύα που οδηγεί τον άνθρωπο, σε αντίθεση με την παλαιά Εύα του Παραδείσου, στη σωτηρία.

Κόρη του Ιωακείμ και της Άννας που οδηγείται στο ναό του Σολομώντα και γίνεται κατοικητήριό της και τρέφεται από αγγελικό χέρι στα Άγια των Αγίων, έως τα δεκαπέντε της χρόνια. Μνηστεύεται τον Ιωσήφ και δέχεται το χαρμόσυνο μήνυμα του Αγγέλου, ότι θα γίνει αυτή η μόνη των ανθρώπων, Θεοδόχος. Κατά θαυμαστό τρόπο γεννάει το Θεάνθρωπο Χριστό στη Βηθλεέμ. Έτσι επαληθεύονται οι προφητείες για το πλήρωμα του χρόνου, και η Παρθένος γίνεται η γέφυρα μεταξύ ουρανού και γης, ενώνοντας το θείο με το ανθρώπινο, εξαλείφοντας την κατάρα των ανθρώπων με το προπατορικό αμάρτημα και δίνοντας τη σωτηρία με τη γέννηση του Σωτήρα Χριστού στο ανθρώπινο γένος.

Η Παναγία από τη στιγμή που γεννάει το Χριστό, γίνεται η μητέρα  Του κατά το ανθρώπινο και Τον αναζητεί δωδεκαετή πλέον τον Ιησού όταν χάνεται, και Τον βρίσκει να κηρύττει, στο ναό του Σολομώντα, κατά το θείο. Όταν ο Χριστός αρχίζει τη δημόσια δράση του, η υπέροχη Μητέρα δεν Τον εγκαταλείπει, εμφανίζεται στα Ευαγγέλια να Τον ακολουθεί πάντα. Το ίδιο κάνει και πάνω στο Γολγοθά, όταν ρομφαία σκίζει την καρδιά της, βλέποντας Τον, μόνο και από τους πιο μόνους, Τον μόνο Θεό και Σωτήρα να κρέμεται επάνω στο Σταυρό. Εκείνη την ώρα, τη δύσκολη ώρα, που περνάει ο Ιησούς μέσα από τα μαρτύρια του σταυρικού θανάτου, δεν Την εγκαταλείπει. Αλλά Την  παραδίδει στον αγαπητό μαθητή του Ιωάννη, με τον οποίο μένει στην Ιερουσαλήμ μέχρι την ημέρα της Κοιμήσεώς της. Ακόμη και κατά την ημέρα της Πεντηκοστής, η Παναγία βρίσκεται στο υπερώο με τους δώδεκα μαθητές, περιμένοντας τον Παράκλητο. Το ίδιο συμβαίνει και κατά την ημέρα της Αναλήψεως του Χριστού, όπου βλέπει τον μόνο λατρευτό Υιό και παιδί Της, να ανεβαίνει σύσσωμος στους ουρανούς με συνοδεία πλήθος αγγελικών ταγμάτων.

Αυτή είναι η Παναγία μας, η Μητέρα μας, η Χαρά μας, η Ελεημοσύνη μας, η Κεχαριτωμένη μας, η Ελπίδα μας, η Μεσίτρια μας, η Παρηγοριά μας, η Καταφυγή μας. Η Μητέρα του Θεού, η οποία μένει Παρθένος προ του τόκου, κατά τη διάρκεια του τόκου και μετά του τόκου, κατά θαυμαστό τρόπο. Έτσι αποκρυσταλλώθηκε η διδασκαλία για το Άγιο πρόσωπό της, το οποίο είναι άξιο τιμής και σεβασμού απ’ όλους τους ανθρώπους, ενώ αποτελεί το φόβο και τον τρόμο για τους δαίμονες που μόνο στο άκουσμα του ονόματός της, φρίττουν και τρέμουν. Στο όνομά της κτίζονται πολλά μοναστήρια και εκκλησίες, η δε γλυκιά της μορφή στολίζει μέσα από τις αγιογραφημένες εικόνες τη ζωή και την ψυχή μας.

Αυτήν την περίοδο του δεκαπενταύγουστου στην Υπεραγία Θεοτόκο, είναι αφιερωμένοι περισσότεροι  ύμνοι, τροπάρια, ωδές και κανόνες, που εξυμνούν την Άγια ζωή Της, αλλά και μας θυμίζουν το σωτηριώδες έργο που ο Θεός συνέλαβε για τη σωτηρία του αμαρτωλού ανθρώπου. Αυτήν την περίοδο μάλιστα ψάλλεται στην εκκλησία, ο μεγάλος και παρακλητικός κανόνας που είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους Χριστιανούς. Μέσα απ’ αυτόν τον κανόνα εξυμνείται με ύμνους η Παναγία. Οι κανόνες αυτοί απαρτίζονται συνήθως από εννέα ωδές. Με το μικρό και μεγάλο κανόνα, ο πιστός προσπαθεί να τιμήσει, να δοξάσει, να ευχαριστήσει και να ικετεύσει την Αειπάρθενο Μαρία. Μέσα από αυτήν την προσευχή του θέλει να του δοθεί η Χάρη, ώστε η Μεσίτρια των ανθρώπων Θεοτόκος Μαρία, να ικετεύσει για κάθε επιθυμία και ανάγκη του κάθε πιστού.

Η Παναγία μας διαθέτει τη Χάρη και τη Δύναμη από τον Υιό της και Θεό να πρεσβεύει για το ανθρώπινο. Πώς λοιπόν να μη δοξολογείται και να μην ευχαριστείται  η μεγάλη μας Μητέρα και Παναγιά.  Πώς να μη μελοποιείται από τους μελωδούς και να γίνεται ψαλμός και ύμνος και τέλος πώς να μη συγκινεί τους αγιογράφους να Την αποτυπώνουν επάνω στον καμβά του ξύλου ως εικόνα; Ας αναφωνήσουμε λοιπόν και εμείς μαζί με τους Αγγέλους, μαζί με τους ανθρώπους, μαζί με τη γη και τον ουρανό : << Χαῖρε κεχαριτωμένη Μαρία, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ>>.

Προσθήκη νέου σχολίου